A pszichológusok szerint a mandala a személyiség ábrája, egy olyan jelképkör, amely segít elmélyíteni az önismeretünket, és megteremteni az egyensúlyt legbelső önmagunk és a világ között. Jung, a híres svájci pszichológus gyakran festetett a pácienseivel ilyen képeket, mert úgy gondolta, a mandala a személyiség középpontjának a megtapasztalása, festés közben pedig nyomon követhető a személyiség alakulása. Neki köszönhetően a mandalameditáció ma már bevett módszer a pszichoterápiában.


HARMÓNIA AZ OTTHONUNKBAN

Akár mi készítjük el, akár csupán díszítésre használjuk, a mandalák harmonizálják az otthonunk energiáit, hozzájárulnak a pihenésünkhöz, segítenek a kiegyensúlyozott párkapcsolat és családi élet megteremtésében. Nem véletlen, hogy az építészek, festők és lakberendezők is felfedezték a mandalákat, és szívesen alkalmazzák őket motívumként. Kerülhetnek falra, ágyneműre, lábtörlőre, párnára vagy akár a padlóra, pozitív hatásuk szinte azonnal érezhető.

Gyógyít és díszít

Évezredek óta használják őket meditációra, energiával való feltöltődésre, gyógyításra és díszítésre. 

A mandala szanszkrit eredetű szó, jelentése kör, korong. A mandala egy középpont köré szerkesztett, szimmetrikus, geometriai ábrákból felépített szimbólum, ami az ember és a világegyetem közötti tökéletes egységet, harmóniát fejezi ki. Készülhet festéssel, színezéssel, homokból, a fontos, hogy mindig egy középpontból indul, s kifelé halad.

A mandalákat először a hinduk használták isteneik imádására a templomokban és az otthonaikban. De megtalálhatók minden kultúrában: az őshonos indián gyógyító hagyomány szimbólumaiban, a részletesen kidolgozott azték öröknaptárokon, a jellegzetes kelta kereszteken és a gótikus templomok rozettáiban. Mára nem csak a keleti, de a nyugati kultúrákban is komoly szerepük van, hiszen életünk számos területén használhatjuk őket.

Meditáció mandalával

A hinduizmus és a buddhizmus hívei a mandalafestést évezredek óta meditációs módszerként alkalmazzák. Ahogyan a mandala készítésénél fontos szerepe van a középpontnak, meditáció közben is a középpontunkat keressük, ahová eljutva harmóniába kerülhetünk önmagunkkal és a minket körülvevő világgal. A mandala elkészítése közben így meditatív állapotba kerülhetünk, s amellett, hogy ez az ellazult tudatállapot pihentet és megnyugtat, tágabb összefüggésben láthatunk rá az éle­tünkre. Nem ritka, hogy ahogyan meditáció közben, a mandala készítésekor is egyszer csak eszünkbe jut egy-egy minket foglalkoztató probléma megoldása, vagy hirtelen megértünk dolgokat.

A hinduk szerint a mandala szabályosan ismétlődő mintái képesek arra, hogy pozitívan befolyásolják az energiaszintünket, így segítve szervezetünket ab­ban, hogy aktivizálja öngyógyító képességét. Vizsgálatok szerint már a mandala puszta nézegetése is oldja a felgyülemlett stresszt, szorongást és félelmeket, ami szintén segít a gyógyulásban. A mandalák készítését kifejezetten hasznosnak tartják a függőségektől való megszabadulásban is, hiszen az elmélyült koncentráció elvonja a figyelmet az elvonási tünetekről és a szüntelen sóvárgásról. Az elmélyült színezés vagy festés ezen kívül képes ki­egyensúlyozni a jobb és bal agyfélteke működését, ezzel megteremtve a racionális és az érzelmi létünk közti egyensúly.

A PSZICHOLÓGIA SZOLGÁLATÁBAN

Carl Gustav Jung (1875–1961), a híres svájci pszichológus munkásságában nagy szerepet játszottak a manda­lák. Úgy gondolta, hogy a mandalák egyszerű, szabályos, középpontba vezető mintái segítenek kiegyensúlyozni az emberi psziché rendellenességeit. A mandalák nyugtató, fókuszáló hatásán túl Jung azt is észrevette, hogy a mandala olyan az elme számára, mint egy sablon, ami a problémák, félelmek, pszichés betegségek káoszában a rendet, a békét mintázza.

Szakértők szerint ösztönösen olyan színeket és formákat választunk, amikre éppen szükségünk van: ha fe­szültek vagyunk, nyugtató színeket, ha fáradtak, életerőt su­gárzókat vagy gyógyítókat. A lényeg a ráhangolódás s maga az alkotás folyamata, melynek végeredményében minden esetben a saját belső szépségünk tükröződik vissza.

MELYIK SZÍN MIT JELENT?

A mandalához használt színek sokat elárulnak pillanatnyi lelkiállapotunkról, s képesek arra, hogy befolyásolják az érzéseinket, hangulatunkat, testünk energetikai állapotát. Elég a megfelelő színeket használni ahhoz, hogy jobb kedvre derüljünk, vagy felrázzuk magunkat a fásultságból.

A mandalák színeinek jelentése:

 – Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom. 
 – Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés. 
 – Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség. 
 – Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia. 
 – Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia. 
 – Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem. 
 – Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség. 
 – Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás. 
 – Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés. 
 – Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom. 
 – Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez. 
 – Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

OK!